Φωτογραφίες
ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΑ
Χειμώνας και Αρτηριακή Υπέρταση, Πότε χρειαζόμαστε Holter Πίεσης?
Με το κρύο του χειμώνα, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται (στενεύουν) στο δέρμα και τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, έτσι ώστε να χάνεται λιγότερη θερμότητα. Όμως, αυτή η αγγειοσυστολή δημιουργεί περισσότερη πίεση στην υπόλοιπη κυκλοφορία, που σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να στείλει αίμα σε όλο το σώμα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνεται τόσο ο καρδιακός ρυθμός όσο και η αρτηριακή πίεση.
Το Holter («χόλτερ») Πίεσης είναι ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετράει αυτόματα και καταγράφει την αρτηριακή πίεση για ένα 24ωρο.
Το φορητό πιεσόμετρο μετράει αυτόματα την πίεση κάθε 15-30 λεπτά την ημέρα και κάθε 30-60 λεπτά τη νύχτα. Αποτελείται από μια περιχειρίδα που τυλίγεται στο βραχίονα και μια μικρή συσκευή που συνδέεται με αυτή και μπορεί να στερεωθεί σε μια ειδική θήκη στη ζώνη του ασθενούς.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης το πρόγραμμα του εξεταζόμενου συνεχίζεται κανονικά. Ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει και μόνος του κάποια μέτρηση, εάν αισθανθεί ενόχληση ή αδιαθεσία.
Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία.
Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης μακριά από το «στρεσογόνο» περιβάλλον του ιατρείου. Έτσι αποκτάται πλήρης εικόνα της πίεσης στις συνηθισμένες συνθήκες μιας εργάσιμης μέρας, κατά τη διάρκεια της εργασίας, στο σπίτι και στον ύπνο.
Η 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης αποτελεί την μέθοδο για την καλύτερη συσχέτιση με βλάβες στα όργανα στόχους, την καρδιά, τους νεφρούς, τον εγκέφαλο και τα μάτια.
Πότε προτείνεται η 24ωρη καταγραφή με Ηolter πίεσης?
• Υπέρταση «λευκής μπλούζας». Πολλές φορές οι
ασθενείς επηρεάζονται από τη διαδικασία της μέτρησης, έχουν άγχος με αποτέλεσμα ψευδώς υψηλότερες τιμές αρτηριακής
πίεσης.
• Συγκαλυμμένη υπέρταση, δηλαδή αυξημένες τιμές πίεσης
εκτός ιατρείου (π.χ. κατά την
διάρκεια της εργασίας)
• Ορθοστατική υπόταση
• Προεκλαμψία στις εγκύους
• Υπόνοια νυκτερινής υπέρτασης (άπνοια ύπνου, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης)
• Αξιολόγηση της μεταβλητότητας της αρτηριακής πίεσης
• Λιποθυμικά επεισόδια
• Έλεγχος αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής
Χειμωνιάτικες Ιώσεις , Μύθοι & Αλήθειες, Αντιμετώπιση
Ο χειμώνας είναι η εποχή που κυριαρχούν οι αναπνευστικές λοιμώξεις και οι ιώσεις που φέτος έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους..
Το «κρυολόγημα» δεν κολλάει
Μύθος. Το κρύο αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού μας στις ιώσεις αλλά δεν είναι αυτό που τελικά μας αρρωσταίνει. Τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται ο συγχρωτισμός μας μέσα στους κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν ασθενή στον άλλον. Ο μόνος τρόπος να «αρπάξει» κάποιος κρυολόγημα είναι μέσω επαφών με άλλους ανθρώπους (βήχας, φτάρνισμα, κοντινή επαφή) και μέσω επιφανειών ή αντικειμένων που έχει προηγουμένως ακουμπήσει ασθενής.
Πώς προλαμβάνονται οι ιώσεις του αναπνευστικού;
Η βασική πρόληψη στις ιώσεις είναι ο εμβολιασμός. Ακολουθούμε τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού (είτε για τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία είτε για τον εμβολιασμό απέναντι στην γρίπη, Covid-19 και έρπητα ζωστήρα για τους ενήλικες). Άλλοι τρόποι προφύλαξης είναι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή χώρους συγχρωτισμού, η συχνή χρήση αντισηπτικού στα χέρια, ο καλός αερισμός των χώρων και φυσικά η υγιεινή διατροφή και η συστηματική άσκηση.
Πώς θεραπεύονται οι ιώσεις του αναπνευστικού;
Στις περισσότερες ιώσεις χρησιμοποιούμε αντιπυρετικά, παυσίπονα, αποσυμφορητικά, πίνουμε πολλά υγρά και προσπαθούμε να ξεκουραστούμε για να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει τον εισβολέα ιό. Για συγκεκριμένους ιούς (γρίπη, Covid-19) υπάρχουν ειδικά αντιικά φάρμακα που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωσή τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο θεράπων ιατρός θα μας καθοδηγήσει στο αν και πότε είναι απαραίτητο να λάβουμε αντιική αγωγή. Αντίθετα, τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τα μικρόβια και όχι τους ιούς. Συνεπώς η χορήγηση αντιβιοτικών όχι μόνο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση μιας ίωσης ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης αλλά δημιουργούν ανθεκτικότητα στα βακτήρια. Ειδικά στη χώρα μας τα ποσοστά αντοχής των μικροβίων ξεπερνούν τα ποσοστά κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας και δίνουν στην Ελλάδα μία ακόμη αρνητική «πρωτιά».
Πότε πρέπει να καλέσουμε το γιατρό μας;
Αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες (ασθενείς με διαβήτη, καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, ηλικιωμένοι) επικοινωνούμε άμεσα με τον γιατρό μας. Για τους υπόλοιπους ασθενείς δεν χρειάζεται να καλέσουμε το γιατρό μας αμέσως μόλις εμφανίσουμε τα συμπτώματα του κρυώματος παρά μόνο στις εξής περιπτώσεις:
- αν τα συμπτώματά μας χειροτερέψουν ή είναι εξαρχής πολύ έντονα (πόνος στο στήθος, δύσπνοια, σύγχυση, έντονος πονοκέφαλος, πυρετός που δεν ανταποκρίνεται στα παυσίπονα)
- αν τα συμπτώματά μας κρατούν για πάνω από 3 ημέρες
- αν μετά την αρχική ανάρρωση εμφανίσουμε σημάδια επιδείνωσης και πάλι